ANGST OG UBEHAG

Angst er en af vores naturlige grundfølelser. Angst og ubehag er beregnet til at give os stor vagtsomhed og igangsætte det primitive kamp/flugt system i vores autonome nervesystem. Dette er med henblik på overlevelse i farlige situationer. Men angst kan nogle gange opstå i situationer, som vi med vores fornuft godt ved ikke er farlige.

Måske ved du slet ikke, hvorfor den kommer, det opleves bare som en helt uventet, pludselig og meget ubehagelig kropslig oplevelse. Eller måske er den knyttet til bestemte situationer, det kan f.eks. være præstationsangst, social angst, forbier, angst for fremtiden el.lign.

Angsten opleves meget fysisk og kan virke overvældende og meget ubehagelig. Symptomer som vejrtrækningsbesvær, svimmelhed, mavesmerter, kvalme, trykken for brystet, hovedpine og hjertebanken m.m. kan være symptomer på akut angst.

Har du en generaliseret angst, hvor du er ængstelig, anspændt og bekymret? Oplever du til tider panikangst i bestemte situationer? Eller har du social angst, hvor du bliver så bange for kritisk opmærksomhed fra andre, at du helst bliver hjemme? Uanset hvornår eller hvordan du oplever angsten, giver det god mening at søge hjælp til at håndtere den. Lad den ikke blive hæmmende for det du egentlig gerne vil i dit liv.

Hvad er årsagen?

Det kan også være en stor hjælp at finde frem til årsagen til den oplevede angst og ubehag. Om det kommer fra traumatiske hændelser i livet eller om det er indlært fra dig selv eller andre. Det kan også være andre aspekter af livet der spiller ind ifht din angst.

Angst kan også udspringe af lang tids overbelastning/ stress. Angst og svær stress ligner kropsligt hinanden og kan give en intens følelse af at være låst fast i sig selv. Det viser sig som fysik svært ubehag, nogle gange med katastrofetanker, andre gange uden bevidste tanker om at være bange.

Måske føler du dig meget alene med din ubehagelige angst, fordi du ikke har fortalt nogen om det. Du synes måske at det er nærmest er pinligt. Og det ikke stemmer måske ikke overens med det billede, du ellers har af dig selv og gerne vil vise udadtil.

Men alle kan blive ramt af angst, hvis ”de rette omstændigheder” er til stede. Angsten i sig selv er ikke farlig. Men den kan blive meget hæmmende for din livsudfoldelse. Oplever du dig plaget af angst, og ønsker at livet skal leves med mere lethed og glæde, er der god mening i at søge psykoterapeutisk hjælp.

Angst og ubehag